Volwassenen

Scroll

Percutane endoscopische gastrostomiesonde (PEG-sonde)

Voorafgaand aan de ingreep

Voordat de voedingssonde wordt geplaatst, krijg je de sonde (of een afbeelding daarvan) te zien en uitgebreide informatie over de plaatsing. Na de ingreep moet jij of degene voor wie je zorgt mogelijk nog een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Zodra de ingreep is ingepland, krijg je informatie over wat je wanneer zult kunnen verwachten.

Ga de avond of ochtend voor de ingreep in bad of onder de douche. Je mag een aantal uren voorafgaand aan de ingreep niets eten en drinken. De dag vóór de ingreep krijg je te horen hoeveel uur van tevoren je niet meer mag eten en drinken.

Je zorgverlener legt je uit hoe de sonde werkt en hoe je die moet verzorgen. Na de ingreep krijg je die informatie nogmaals.

Tijdens de ingreep

De ingreep duurt 1 tot 3 uur. Volwassenen worden mogelijk verdoofd voor de ingreep en verblijven erna nog een aantal uren op de verkoeverkamer.

Na de ingreep

De zorgverleners houden jou of degene voor wie je zorgt na de ingreep zorgvuldig in de gaten gedurende maximaal 24 uur. Een aantal uren na het plaatsen van de PEG-sonde wordt geleidelijk gestart met de sondevoeding.

Gedurende de eerste twee weken na de plaatsing moet je de stomaplaats dagelijks schoonmaken met behulp van gaas en gesteriliseerd water. Begin bij de stomaplaats en werk in een cirkelbeweging naar buiten. Kom niet aan de fixatiedisk die de PEG-sonde op zijn plaats houdt.

De eerste dagen na de plaatsing kan er wat vocht vrijkomen (helder of met wat bloed). Verwijder dat voorzichtig. Maak de stomaplaats daarna goed schoon en droog. Het is normaal dat de huid na de ingreep wat rood kleurt; dit verdwijnt na ongeveer drie dagen.

Na twee weken kunnen de sonde en stomaplaats worden schoongemaakt met water en zeep. Daarna moet je de plek goed afspoelen en drogen. Vanaf dan moeten de sonde en disk elke dag worden gedraaid om te voorkomen dat de huid eraan vastgroeit.

De gastrostomiesonde kan naar opzij trekken en dit kan een oncomfortabel gevoel geven. Leg de sonde in een losse lus en maak die met tape vast aan je buik. Plaats eventueel een rolletje gaas onder de lus voordat je die vastzet. Probeer de sonde niet te veel aan te raken. Als je de verzorger bent, houd dan in de gaten dat de sonde er niet uit wordt getrokken.

Na de operatie krijg je mogelijk pijnmedicatie en een recept voor extra medicatie. Spoel de sonde goed door met water voor en na het innemen van medicatie.

Mondverzorging is erg belangrijk, ook als je geen voedsel eet of medicijnen inneemt. Het is een goed idee om meerdere malen per dag je tanden te poetsen en mond te spoelen.

Voordat je het ziekenhuis verlaat, neemt de zorgverlener alle instructies met je door. Je krijgt informatie over de spullen en waar je die kunt krijgen, en over het gebruik van de sondevoeding en wanneer je contact moet opnemen. Stel gerust alle vragen die je hebt voordat je vertrekt. Mogelijk worden er vervolgafspraken met je gemaakt en worden de opties voor een andere sonde besproken. Afhankelijk van hoe de stoma geneest, kan de PEG-sonde na 8-12 weken worden vervangen door een sonde met een vlak profiel.

De eerste dag thuis

Je hebt een plek nodig waar je alle spullen, sondevoeding en voedingspomp kunt bewaren.

Als je in bad gaat, zorg dan dat het badwater niet hoger dan de stoma komt, totdat je is verteld dat dat wél mag. Meestal kun je de dag na de operatie al douchen.

Reinig de stomaplaats elke dag met water, zeep en een zachte doek of wattenstaafje. Let daarbij op dat je ook onder de fixatiedesk schoonmaakt. In de eerste dagen kan er wat vocht vrijkomen. Let op grote veranderingen in de huid of de stoma, zoals beschreven door je zorgverlener. Het is aan te raden om loszittende kleding te dragen.

Neem contact op met je arts als de fixatiedisk te strak zit. Als dit komt door gewichtstoename, kan de disk losser worden gezet. Vergeet niet de sonde elke dag te draaien.

Als je een voedingspomp met zak gebruikt, leg je een losse lus in de sonde en maak je die met tape vast, om te voorkomen dat je per ongeluk aan de stoma trekt.

Raadpleeg de schriftelijke aanwijzingen voor sondevoeding. Hierin staat wanneer je welke sondevoeding moet gebruiken en hoeveel, en wat de juiste instellingen voor de pomp zijn.

Zorg dat je begrijpt wanneer je dringende zorg (binnen 24 uur) of spoedeisende zorg (onmiddellijk) nodig hebt en aarzel nooit om je zorgverlener te bellen als je vragen hebt.

Houd er rekening mee dat wanneer je weer thuiskomt na een ingrijpende verandering, je zult moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit zal echter niet lang duren, en je zult snel wennen aan de voedingssonde en een nieuwe dagelijkse routine ontwikkelen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Probleemoplossing

Nieuwsbrief