Veelgestelde vragen

Hoe werkt de voedingspoort van de MIC-KEY* G-sonde?

Via de voedingspoort worden voeding en vocht door de sonde naar de maag gebracht met behulp van een MIC-KEY* verlengleiding met SECUR-LOK* connector en veiligheidsring.
De MIC-KEY* verlengleiding sluit perfect aan op de MIC-KEY* voedingspoort voor het openen en ontgrendelen van de antirefluxklep.
De toepassing van de juiste verlengleiding verkleint de kans op lekkage dankzij de speciaal ontworpen en geteste compatibiliteit.
De veiligheidsring helpt onbedoelde verbinding met intraveneuze lijnen voorkomen.

Als de voedingspoort niet wordt gebruikt, moet hij worden afgesloten met de bijbehorende afsluitdop. Zodra de verlengleiding is afgekoppeld, zorgt de antirefluxklep, die zich bevindt boven aan de binnenkant van de voedingspoort, ervoor dat maaginhoud niet uit de sonde lekt. Let erop dat je altijd de juiste verlengleiding gebruikt.

Hoe moet de siliconenballon worden onderhouden? (alle sondes)

De ballon moet gevuld zijn met gedestilleerd of steriel water. Zoutoplossingen of kraanwater worden niet aanbevolen, omdat de ballon hierdoor beschadigd kan raken. Ook kan de ballon beter niet met lucht worden opgeblazen.

Het volume van de ballon moet wekelijks worden gecontroleerd. Indien de hoeveelheid water in de ballon kleiner is dan voorgeschreven door de arts moet er water worden toegevoegd. Als het volume in de ballon te laag is, kan de sonde eruit vallen of losraken. De hoeveelheid water verschilt per sonde; raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor de aanbevolen volumes.

PAS OP: GA ALTIJD VOORZICHTIG TE WERK WANNEER JE DE BALLON VULT MET WATER OF WATER UIT DE BALLON OPZUIGT. DE VOEDINGSSONDE MOET IN DE STOMA GESTABILISEERD ZIJN, ZODAT HIJ BIJ HET LEGEN VAN DE BALLON NIET LOSRAAKT OF ERUIT VALT.

Waarvoor dienen de spuiten in de MIC-KEY* G-sondekit?

De 6 ml-spuit met Luer-slip die wordt meegeleverd met de MIC-KEY* G-sonde is bedoeld voor het vullen of leegzuigen van de ballon bij de gebruikelijke controle van het volume en als de voedingssonde moet worden vervangen. De 35 ml ENFit® spuit is bedoeld voor gebruik bij het vullen en spoelen van de MIC-KEY* verlengleidingen en om te controleren of de voedingssonde correct is geplaatst.

Uit welke stappen bestaat het dagelijks onderhoud van de MIC-KEY* G-sonde?

  1. Was altijd je handen met water en zeep en droog ze af, voordat je de sonde in je handen neemt.
  2. Inspecteer de stomaplaats op tekenen van roodheid en irritatie. Neem in dat geval contact op met je zorgprofessional.
  3. Reinig de sonde en de huid rondom de sonde dagelijks met milde zeep en water, spoel de huid grondig af en maak de huid droog of volg de instructies van je zorgprofessional.
  4. Open de dop van de sonde en reinig de buitenkant van de voedingspoort voorzichtig met een wattenstaafje.
  5. Gebruik geen verband onder de MIC-KEY* G-sonde, tenzij dit klinisch geïndiceerd is.

Elke week:

  1. Vervang de verlengleiding.

Elke twee weken:

  1. Controleer elke twee weken het volume van het water in de ballon: Zorg er tijdens het leeglopen van de ballon voor dat de sonde op zijn plaats wordt gehouden zodat hij niet losraakt.
  2. Draai de MIC-KEY* G-sonde voorzichtig 360 graden plus een kwartslag in de stoma voordat je deze reinigt. Draai jejunale sondes niet rond. Omdat zij in het jejunum steken kunnen ze dan losdraaien en zich terugtrekken in de maag.

Hoe wordt de plaatsing van een MIC-KEY* G-sonde gecontroleerd?

Steek de MIC-KEY* verlengleiding in de voedingspoort van de knop, zuig het residu op uit de maag en meet de pH-waarde van de aangezogen maaginhoud met pH-indicatorpapier.

De pH-waarde mag niet hoger dan 5,5 zijn. Neem bij twijfel contact op met je arts.

Wat is de juiste procedure voor decompressie of ontluchting met een FARRELL* zak? (MIC-KEY* en MIC* G- en GJ-sonde)

Het FARRELL* decompressiesysteem is een gesloten enteraal systeem waarmee overtollig gas uit de maag kan worden verwijderd (maagdistentie / opgeblazen gevoel) en het verlies van sondevoeding, medicatie en maaginhoud kan worden voorkomen. Tijdens het ontluchten moet alle sondevoeding die in de FARRELL* zak en slang terechtkomt via zwaartekracht weer aan de patiënt worden toegediend. Met de witte rolklem kan de snelheid worden bepaald waarmee de sondevoeding aan de patiënt wordt toegediend. Het FARRELL* kleppensysteem is bedoeld voor pasgeboren, pediatrische en volwassen patiënten. Om de druk te verlagen, kan vóór gebruik van de FARRELL* zak een spuit worden bevestigd aan de verlengleiding of sonde met standaardlengte. Raadpleeg voor een gedetailleerde gebruiksaanwijzing van de FARRELL* zak de onderhoudshandleiding voor patiënten of bekijk de video.

Hoe moet medicatie worden toegediend? (alle sondes)

Medicatie moet in vloeibare vorm worden toegediend. Te dikke medicatie kan zorgen voor een verstopping van de voedingspoort. Let erop dat medicatie die alleen beschikbaar is in tablet- of capsulevorm moet worden fijngemaakt en vermengd met water. De medicatie mag niet worden vermengd met sondevoeding, omdat ze kunnen samenklonteren en zo de slang verstoppen. Enterisch gecoate medicatie mag nooit worden fijngemaakt.

Voor en na elke toediening van medicatie moeten de medicatiepoort en -slang worden gespoeld met water.

Wat moet ik doen bij een lekkage uit de maag bij de stomaplaats? (alle sondes)

Lekkage kan verschillende oorzaken hebben.

  • De voeding wordt te snel of in een te grote hoeveelheid ineens toegediend. Raadpleeg altijd je zorgverlener voordat je je voedingspatroon aanpast.
  • Onjuiste houding tijdens het toedienen van voeding. Houd het hoofd onder een hoek van minimaal 30 graden omhoog tijdens en tot 1 uur na de voeding. Dit kan ook aspiratie voorkomen.
  • De ballon bevat niet de juiste hoeveelheid water. Door de ballon elke 2 weken te controleren, weet je zeker dat het volume klopt. Het kan zijn dat de ballon lekt als je merkt dat het volume voortdurend lager is dan de voorgeschreven hoeveelheid. Als de ballon lek is, moet hij worden vervangen.
  • Het hulpmiddel kan het verkeerde formaat hebben of niet goed gestabiliseerd zijn. Laat je arts de sonde in dat geval controleren met een stomameetinstrument.

PAS OP: GA ALTIJD VOORZICHTIG TE WERK WANNEER JE DE BALLON VULT MET WATER OF WATER UIT DE BALLON OPZUIGT. DE VOEDINGSSONDE KAN ER GEMAKKELIJK UITVALLEN OF WORDEN LOSGETROKKEN.

Vermoed je lekkage uit de maag?

  • Maak de plaats voorzichtig schoon en droog en controleer de plaats na 30 minuten opnieuw op lekkage. Dan weet je of er daadwerkelijk sprake is van een lekkage uit de maag en niet van restanten van een eerdere voeding of sondecontrole. Lekt er maaginhoud en is de huid niet beschadigd, dan kun je je arts vragen of je een huidbeschermend of vochtwerend product kunt gebruiken, zoals zinkzalf. Waarschuw je arts als de huid op meer dan 1 cm vanaf de stoma rood is of als je last hebt van pijn of gezwollen of loslatende huid.

Hoe werkt de gastrostomiesonde met standaardlengte? (MIC* G-sonde)

De MIC* gastrostomiesonde (MIC* G-sonde) wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de maag voor het toedienen van sondevoeding, vloeistoffen en medicatie. Dit type sonde kan ook worden gebruikt om overmatige lucht of inhoud uit de maag af te voeren.

De MIC* G-sonde is gemaakt van silicone en wordt op zijn plaats gehouden door een inwendige ballon die ervoor zorgt dat de sonde in de maag blijft en een externe SECUR-LOK* fixatiering of fixatiedisk die voorkomt dat de sonde zich in de maag verplaatst. De sonde moet worden afgesloten als hij niet wordt gebruikt.

Hoe werkt de GJ-sonde? (MIC-KEY* GJ-sonde en MIC* GJ-sonde)

De gastro-jejunale voedingssonde wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de maag en het jejunum voor het toedienen van sondevoeding, vloeistoffen en medicatie, en voor decompressie. Dit type sonde gaat door de maag naar het jejunum om voeding te kunnen toedienen aan de dunne darm. De jejunale voedingspoort wordt gebruikt voor het toedienen van voeding en medicatie. De gastrische poort kan worden gebruikt voor decompressie of het toedienen van medicatie (uitsluitend op advies van je zorgverlener). Voor GJ-sondes met laag profiel, zoals MIC-KEY* GJ-sondes, is een verlengleiding nodig voor het openen van de kleppen om sondevoeding, vloeistoffen en medicatie te kunnen toedienen.

Hoe werkt een J-sonde? (MIC-KEY* J-sonde en MIC* J-sonde)

De J-sonde of jejunale voedingssonde wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het jejunum en zo sondevoeding, vloeistoffen en medicatie rechtstreeks aan de dunne darm te kunnen toedienen. De jejunale sonde is gemaakt van silicone en wordt op zijn plaats gehouden door een inwendige ballon die ervoor zorgt dat de sonde in de maag blijft en een vaste externe fixatiedisk die voorkomt dat de sonde zich in de maag verplaatst. Voor J-sondes met laag profiel is een verlengleiding nodig voor het openen van de kleppen om sondevoeding, vloeistoffen en medicatie te kunnen toedienen.