Volwassenen

Scroll

Jejunostomiesonde (J)

Voorafgaand aan de ingreep

Op de dag van de operatie krijg je (een afbeelding van) een J-sonde te zien. J-sondes kunnen een vlak profiel of een standaardlengte hebben.

Voor deze ingreep moet je waarschijnlijk enkele dagen in het ziekenhuis verblijven. Zo’n 24 tot 48 uur van tevoren wordt het protocol voor de ingreep uitgelegd, bijvoorbeeld hoe je je kunt voorbereiden en hoe lang van tevoren je niet mag eten en drinken. Je krijgt ook uitleg over de spullen die je nodig hebt en waar je die kunt krijgen.

Na de ingreep neemt je zorgverlener nogmaals met je door hoe je de sonde en andere zaken gebruikt.

Tijdens de ingreep

Je wordt verdoofd voor de ingreep. De operatie zelf duurt 1 tot 3 uur, waarna je nog een aantal uren op de verkoeverkamer verblijft.

Na de ingreep

Je krijgt mogelijk pijnmedicatie en een recept voor extra medicatie.

Na de ingreep kan er wat vocht vrijkomen (helder of met wat bloed). Je zorgverlener kan verband aanbrengen om het vocht op te vangen. Verband wordt alleen gebruikt in de eerste dagen na de operatie en bij vochtverlies. Verwissel het verband zo vaak als nodig is om de plek droog te houden. Nat en vervuild verband kan de huid rondom de stomaplaats aantasten. Het is normaal dat de huid om de stomaplaats heen wat rood kleurt; dit verdwijnt na ongeveer drie dagen.

Sondes met een standaardlengte kunnen op de buik worden vastgezet met tape.

De eerste dag na de operatie kun je je het beste alleen met een washandje wassen. Voordat je wordt ontslagen uit het ziekenhuis krijg je instructies voor de dagelijkse verzorging van de sonde en stomaplaats. Ook wordt uitgelegd hoe je de verlengleiding verzorgt en gebruikt (bij een sonde met vlak profiel). Ook leer je hoe je sondevoeding en medicatie toedient, hoe je de sonde doorspoelt en wanneer je de arts moet bellen.

Het toedienen van voeding via de voedingspomp gebeurt in het begin 24 uur per dag. Je arts bepaalt of het voeden sneller kan, zodat jij of degene voor wie jij zorgt ook enige tijd zonder de pomp kan.

De eerste dag thuis

Wanneer je thuiskomt, zoek je een goede plek om alle spullen op te bergen. Ook heb je een schone plek nodig voor de sondevoeding en pomp. Raadpleeg de schriftelijke instructies voor het aansluiten van de sondevoeding en het instellen van de snelheid.

Tot de stomaplaats van de J-sonde volledig is genezen, mag je deze niet onderdompelen in water. Je mag douchen, maar niet baden. Je zorgverlener laat weten wanneer zwemmen of in bad gaan weer mogelijk is.

Reinig de J-sonde en de stomaplaats gedurende de eerste twee weken dagelijks met behulp van gaas en steriel water. Denk eraan dat de sonde niet mag worden gedraaid of te veel mag worden bewogen. Houd de sonde en stomaplaats altijd schoon en droog. In de eerste dagen kan er wat vocht vrijkomen. Let op grote veranderingen in de huid of de stoma, zoals beschreven door je zorgverlener voordat je werd ontslagen uit het ziekenhuis.

Voor en na het toedienen van medicatie moet de sonde worden doorgespoeld met wat water. Als je te veel water gebruikt bij het doorspoelen, kan dat leiden tot diarree die een paar dagen aanhoudt. Mondverzorging is erg belangrijk, ook als je geen voedsel eet of medicijnen inneemt. Het is een goed idee om meerdere malen per dag je tanden te poetsen en mond te spoelen.

Leg de sonde in een losse lus en zet die vast met tape, om te voorkomen dat de sonde ergens achter blijft haken. Het kan handig zijn om zowel binnenshuis als buitenshuis een rugzak te gebruiken.

Na twee weken: Maak de J-sonde dagelijks schoon met water en zeep. Denk eraan dat de sonde niet mag worden gedraaid of te veel mag worden bewogen.

Lees de instructies van je zorgverlener goed door en zorg dat je begrijpt wat een dringend probleem is (dat binnen 24 uur moet worden opgelost) en wat spoedeisend is (moet onmiddellijk worden opgelost).

Houd er rekening mee dat wanneer je weer thuiskomt na een ingrijpende verandering, je zult moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit zal echter niet lang duren, en je zult snel wennen aan de voedingssonde en een nieuwe dagelijkse routine ontwikkelen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Probleemoplossing

Nieuwsbrief