Zuigelingen /
kinderen

Scroll

Gastro-jejunostomiesondes (GJ)

Voorafgaand aan de ingreep

Op de dag van de operatie krijg je (een afbeelding van) een GJ-sonde te zien, krijg je uitleg over hoe die werkt en wanneer je de gastrische en jejunale poorten moet gebruiken. GJ-sondes zijn beschikbaar met een vlak profiel of een standaardlengte.

Zo’n 24 tot 48 uur van tevoren wordt het protocol voor de ingreep uitgelegd, zoals de voorbereiding, het wassen van je kind en hoe lang van tevoren eten en drinken niet is toegestaan. Je krijgt ook uitleg over de spullen die je nodig hebt en waar je die kunt krijgen.

Na de ingreep neemt je zorgverlener nogmaals met je door hoe je de sonde en andere zaken gebruikt.

Tijdens de ingreep

Voor de ingreep wordt algemene verdoving toegediend. De ingreep duur ongeveer 1 uur en het verblijf op de verkoeverkamer 1 tot 3 uur.

Bij een larascopische plaatsing zal de buik vol aanvoelen, omdat die is gevuld met lucht om het plaatsen van de sonde gemakkelijker te maken.

Na de ingreep

Je kind mag niet eten gedurende enkele uren (maximaal 24) na de ingreep. De zorgverleners houden je kind zorgvuldig in de gaten. Wanneer alles in orde is, starten ze geleidelijk met de sondevoeding.

Gedurende de eerste twee weken na de plaatsing moet je de stomaplaats dagelijks schoonmaken met behulp van gaas en gesteriliseerd water. Begin bij de stomaplaats en werk in een cirkelbeweging naar buiten. Kom niet aan de fixatiedisk die de PEG-sonde op zijn plaats houdt. De eerste dagen na het inbrengen kan er wat vocht vrijkomen (helder of met wat bloed). Verwijder dat voorzichtig. Maak de stomaplaats daarna goed schoon en droog.

Het is normaal dat de huid na de ingreep wat rood kleurt; dit verdwijnt na ongeveer drie dagen.

Je kind krijgt mogelijk pijnmedicatie en een recept voor extra medicatie. Je krijgt uitgelegd hoe je sondevoeding en medicatie toedient en hoe je ontlucht. Ook krijg je uitgelegd welke situaties spoedeisend zijn en welke problemen binnen 24 uur moeten worden opgelost. Je ontvangt ook een voedingsschema.

Na twee weken kunnen de sonde en stomaplaats worden schoongemaakt met water en zeep. Daarna moet je de plek goed afspoelen en drogen. Tot de stomaplaats volledig is genezen, mag je deze niet onderdompelen in water. Je mag douchen, maar niet baden. Je zorgverlener laat weten wanneer zwemmen of in bad gaan weer mogelijk is.

Onthoud: de GJ-sonde mag NIET worden gedraaid. Probeer te voorkomen dat je kind de nieuwe sonde te veel aanraakt.

Je krijgt uitgelegd wie je moet bellen en wanneer in geval van problemen.

De eerste dag thuis

Wanneer je thuiskomt, kun je indien nodig pijnmedicatie toedienen op basis van het advies van je zorgverlener.

Volg het schema en de aanwijzingen voor voeding van je zorgverlener en ontlucht wanneer nodig en aanbevolen. Stel de pomp in op continue voeding indien nodig. Als je kind mobiel is, kun je de pomp op een paal bevestigen of in een rugzak doen.

Zorg dat je kind zo min mogelijk aan de sonde komt en houd die uit de buurt van andere kinderen en huisdieren.

Zorg dat je thuiszorgorganisatie over je gegevens beschikt, zodat ze je de spullen kunnen leveren die je nodig hebt. Er moet ook een afspraak worden gemaakt voor het vervangen van de GJ-sonde en een controlebezoek.

Verzorg de sonde en stoma dagelijks. Daarnaast is goede mondverzorging belangrijk, dus poets regelmatig de tanden of gebruik mondswabs voor kinderen, ook als er geen voedsel of medicatie oraal wordt ingenomen. Het is met name van belang om de GJ-sonde door te spoelen. Houd je aan de adviezen en spoel de sonde regelmatig door om te voorkomen dat die verstopt raakt.

Aarzel niet om contact op te nemen met je zorgverlener als je vragen hebt.

Houd er rekening mee dat wanneer je weer thuiskomt na een ingrijpende verandering, je zult moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit zal echter niet lang duren, en je zult snel wennen aan de voedingssonde en een nieuwe dagelijkse routine ontwikkelen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Probleemoplossing

Nieuwsbrief