Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als de ballon lek is of scheurt?

Siliconenballonnen kunnen maanden meegaan, maar de levensduur kan worden beïnvloed door diverse factoren, zoals medicatie, pH-waarde van de maag, infecties en de verzorging van de sonde. Het is raadzaam om een reservesonde bij de hand te hebben voor het geval de sonde moet worden verwijderd of defect raakt. Als de gastrostomiesonde (G-sonde) niet functioneert en je weet hoe je de sonde moet vervangen, dan kun je dat zelf doen. Als je niet hebt geleerd hoe dat moet of als je arts de sonde liever zelf vervangt, dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je arts, omdat de stoma zich binnen 2 tot 4 uur kan sluiten. GJ- en J-sondes kunnen niet thuis worden vervangen. Vermoed je dat een van deze sondes lekt of defect is, raadpleeg dan onmiddellijk je zorgverlener.

Hoe kan ik voorkomen dat de voedingssonde verstopt raakt?

Goed spoelen is de beste manier om verstopping van de sonde te voorkomen. Dit geldt in het bijzonder voor GJ- en J-sondes. Spoel de sonde elke 4 tot 6 uur met water tijdens continue voeding, voor en na elke intermitterende of bolusvoeding, of minimaal elke 8 uur als de sonde niet wordt gebruikt.

De voedingssonde moet ook worden gespoeld voor en na het toedienen van medicatie en na controle op maagresidu. Medicatie moet in vloeibare vorm worden toegediend. Let erop dat medicatie die alleen beschikbaar is in tablet- of capsulevorm moet worden fijngemaakt en vermengd met water. Medicatie mag niet worden gemengd met sondevoeding. Enterisch gecoate medicatie mag nooit worden fijngemaakt. Voor en na elke toediening van medicatie moet de poort worden gespoeld met water.

Gebruik voor het spoelen van de sonde water en een spuit van 20ml of meer. Gebruik geen kleiner formaat, omdat dit de druk op de sonde kan verhogen, waardoor hij kan scheuren. De hoeveelheid water om de sonde te spoelen is afhankelijk van de individuele behoefte, de klinische toestand en het soort sonde, maar het gemiddelde volume varieert van 10 tot 50 ml voor volwassenen en 3 tot 10 ml voor kinderen. Gebruik geen overmatige kracht bij het doorspoelen van de sonde, omdat hij hierdoor geperforeerd kan raken en dit letsel kan toebrengen aan het maag-darmkanaal.

Je zorgverlener kan je ook adviseren om CLOG ZAPPER* te gebruiken om verstoppingen te verhelpen. Het wordt geleverd in een vooraf gemengd, afgemeten en gevuld systeem. De combinatie van speciaal samengestelde ingrediënten maakt verstoppingen los, breekt ze af en spoelt ze gemakkelijk door. Bij klinisch gebruik slaagt CLOG ZAPPER* in ruim 75% van de gevallen in het herstellen van de doorgankelijkheid van voedingssondes die zijn verstopt met enterale voeding.

Hoe verwijder ik een verstopping in de MIC-KEY* G-sonde?

Als de MIC-KEY* G-sonde verstopt raakt, doe je het volgende:

  • Bevestig een verlengleiding aan de voedingspoort. Bevestig een met warm water gevulde spuit van 20 ml of meer op de verlengleiding, trek de zuiger voorzichtig terug en druk hem vervolgens in om de verstopping te verhelpen.
  • Als de verstopping aanhoudt, herhaal je de voorgaande stap. Voorzichtige zuiging afgewisseld met druk van de spuit zal de meeste verstoppingen verhelpen.
  • Lukt dit niet, neem dan contact op met je arts en overleg of CLOG ZAPPER* eventueel een oplossing kan zijn. Gebruik geen cranberrysap, cola, malsmakers voor vlees of chymotrypsine, omdat die in sommige gevallen juist verstoppingen of bijwerkingen kunnen veroorzaken.
  • Als de verstopping hardnekkig is en niet kan worden verwijderd, moet de sonde worden vervangen.

LET OP: Gastrische voedingssondes (G-sondes) zijn vanwege hun korte afmeting tamelijk goed bestand tegen verstopping. Jejunale voedingssondes (GJ- en J-sondes) moeten zorgvuldig worden gecontroleerd om verstopping te voorkomen.

Wat moet ik doen als de ballon niet leegloopt?

Als het water niet met de spuit uit de ballon kan worden gezogen, controleer dan dat de uitsparing in de ballonklep schoon is en dat de klep niet wordt geblokkeerd door voeding of aanslag. Maak de binnenkant van de uitsparing schoon en zet de spuit daarna stevig in de klep, duw erop en draai hem een kwartslag. Probeer de zuiger weer terug te trekken. Als de ballon niet leegloopt en je hebt een gastrostomiesonde (G-sonde) die je zelf kunt vervangen, gebruik dan het uiteinde van een grote paperclip om de klep voorzichtig in te drukken en het water eruit te laten stromen. Vervang de G-sonde volgens de instructies. Raadpleeg je zorgverlener als je problemen hebt met de ballon bij een GJ- of J-sonde.

Wat is de beste lichaamshouding tijdens het toedienen van voeding?

De juiste houding tijdens het voeden is belangrijk ter voorkoming van aspiratie van de maaginhoud via de slokdarm en mogelijk in de longen. Ga tijdens en tot een uur na het toedienen van voeding rechtop zitten of op zijn minst onder een hoek van 30 gaden.