Weer aan het werk met een voedingssonde

Scroll

Voedingssonde op het werk? Zo werkt dat!

Misschien heb je net een nieuwe baan. Of misschien draai je al wat langer mee op je werk. Hoe dan ook, als je voor de eerste keer met een voedingssonde naar je werk gaat, zul je je afvragen hoe je met deze nieuwe situatie moet omgaan – of het nu voor een korte of een langere periode is.

Misschien heb je de neiging om de voedingssonde voor anderen te verbergen. Maar dat kan dan weer zorgen voor de nodige stress omdat je niet wilt dat je sonde wordt ‘ontdekt’, of je krijgt niet de ondersteuning die je nodig hebt. Bedenk dat werknemers in de meeste landen wettelijk beschermd zijn tegen ontslag om gezondheidsredenen.

Het belangrijkste is dat je kunt blijven doen wat je altijd al deed, met of zonder sonde: uitblinken in je werk.
Dat kan, en deze tips kunnen je daarbij helpen.

3 tips voor het omgaan met een voedingssonde op je werk

1. Wees open tegen je leidinggevende

Je bent niet verplicht om tegen iemand te zeggen dat je een voedingssonde hebt. Maar als het je werk gaat beïnvloeden, zou je kunnen overwegen om het jezelf gemakkelijker te maken en je leidinggevende uit te leggen dat er misschien wat aanpassingen nodig zijn aan je werkplek of manier van werken. Het kan ook helpen om er iemand van HR bij te betrekken. Dan is het namelijk duidelijk dat er geen sprake is van werkweigering. Je kunt helemaal zelf bepalen hoeveel informatie je hierover aan je werkgever kwijt wilt.

 

2. Vraag om hulp

Zelfs een kleine aanpassing kan eraan bijdragen dat je gezonder en minder gestrest naar je werk gaat. Daar heeft iedereen recht op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Als het op jou en je baan van toepassing is, zou je je leidinggevende kunnen vragen of je werkschema kan worden aangepast aan de tijden waarop je je voedingssonde gebruikt, of dat thuiswerken tot de mogelijkheden behoort.
  • Vraag je werkgever om een ruimte waar je je sonde kunt gebruiken of schoonmaken. Gebruik je liever niet de wasbak in een gemeenschappelijke ruimte waar iedereen kan binnenlopen, zorg dan dat je op je werkplek een teiltje of een kom hebt om je spuiten of je verlengleiding schoon te maken.
  • Als je regelmatig naar de dokter moet, kan het handig zijn om je werktijden aan te passen aan je afspraken.

Bedenk dat als je er niet zelf naar vraagt, je nooit zult weten in hoeverre je bedrijf bereid is je te ondersteunen.

 

3. Zorg dat je contact houdt met je vrienden

Omgaan met een voedingssonde in de werkomgeving kan een hele uitdaging zijn, vooral als je ook nog eens zo goed mogelijk probeert te functioneren. Waar het om gaat, is dat je zorgt voor zo veel mogelijk ondersteuning. Vrienden, familieleden, zorgverleners of anderen die je vertrouwt, kunnen je helpen je welzijn en de balans tussen ups en downs op je werk op peil te houden. Het is goed om hen op de hoogte houden en met hen te bespreken wat je bezighoudt.

Aarzel niet om om hulp te vragen als je zorg en ondersteuning nodig hebt: dan kun je je werk efficiënter indelen en hoef je minder vaak afwezig te zijn

Het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt. Volg de aanwijzingen van je zorgverlener op. Zorg dat je voldoende rust neemt en kunt ontspannen. Aarzel niet om om hulp te vragen als je zorg en ondersteuning nodig hebt: dan kun je je werk efficiënter indelen en hoef je minder vaak afwezig te zijn.

Houd de communicatielijnen open, zowel op je werk als privé. Dat is de beste manier om elke werkdag met vertrouwen tegemoet te zien, met of zonder voedingssonde.

**Het is raadzaam om het HR-beleid en -informatie van je bedrijf te raadplegen of te overleggen met een juridisch adviseur over je rechten op de werkplek.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

Probleemoplossing

Nieuwsbrief